Groepstherapie Groningen

Groepstherapie en persoonlijke ontwikkeling

Sinds anderhalf jaar werk ik met mensen in groepen met de ‘In Contact’ groep. Een droom die uit kwam – omdat ik zelf heb ervaren hoe rijk en vormend het deelnemen aan een groep kan zijn. Ik durfde niet en ik deed het toch. Eerst één groep en inmiddels loopt ook een tweede groep volop.

Na de zomer start ik een derde groep, in een andere vorm, voor ‘gevorderden’. Ik heb gekozen voor de termen groepstherapie en persoonlijke ontwikkeling. Ook ‘procesgroep’ of ‘persoonlijk leiderschap’ had een keuze kunnen zijn.

'In Contact' Groep

De ‘In Contact’ groep is een doorlopende (gemixte) groep van maximaal 9 deelnemers. Een periode bestaat uit 10 wekelijkse avonden én 1 zaterdag. Als je interesse hebt om deel te nemen, laat het dan vooral weten!

De kracht van de groep volgens de deelnemers:

 

 • Ontdekken dat je niet de enige bent;
 • Durven delen waar je je voor schaamt;
 • Gesprekken die inzicht geven in je eigen geschiedenis en ervaringen;
 • Stappen zetten in het contact met je familie, je partner, je kinderen, je vrienden en op je werk;
 • Toelaten van pijn, verdriet en boosheid – wat je geneigd bent weg te stoppen;
 • Uit je comfortzone iets ervaren;
 • Echt onderdeel zijn van een groep waarin we allemaal oefenen met ruimte innemen;
 • Hulp vragen en krijgen als je iets moeilijk vindt;
 • Doorzetten ook al heb je geen zin, vertrouwen op dat wat komt;
 • Feedback krijgen op hoe je contact maakt;
 • Zelfvertrouwen opbouwen en met meer zachtheid kijken naar je eigen proces.
Groepstherapie bij Anke van Helden
Groepstherapie in Groningen bij Praktijk Anke van Helden
Groepsruimte Praktijk Anke van Helden

“Een groep weerspiegelt het echte leven”

De ‘In Contact’ groep leert je meer contact te maken met jezelf en met anderen. In interactie met elkaar ervaar je hoe je gewend bent je te verhouden tot anderen, bijvoorbeeld: aangepast, afgestemd, teruggetrokken, anderen willen redden, over je grenzen gaan, jezelf ‘profileren’ om iets anders te vermijden, druk in gedachten zijn met wat de anderen over je denken. Allemaal manieren om niet helemaal tevoorschijn te komen.

Omdat je dat niet geleerd hebt, of er door de situatie van vroeger niet echt ruimte was voor je, omdat je bang bent iets te verliezen of omdat je gewoon niet weet hoe. Bovendien biedt de groep je de mogelijkheid om direct te oefenen met ander (contact)gedrag.

Hoe dan?

We werken met ‘opmerkzaamheid’ van eigen lichaam, gedachten en gevoelens en oefenen om hier contact over te maken met anderen. Daarnaast wordt er individueel gewerkt met de therapeut met feedback achteraf door de groepsgenoten. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van kleine opstellingen (systemisch werk), schrijfoefeningen, meditaties en contactoefeningen.

Lees hier meer over de ervaringen met de ‘In contact’ groep.

Voor wie is de groepstherapie?

‘Eigenlijk gun ik alle mensen een tijdje in de groep te zijn’ – een deelnemer

Cliënten die bij mij komen voor individuele therapie en een hulpvraag (blijken te) hebben op het gebied van contact met anderen, nodig ik uit voor de groep, mits we samen denken dat dit passend is. We bespreken wat jij daar zou kunnen leren en tussentijds volg ik samen met jou, jouw ontwikkelingsvragen. De groep is een waardevolle aanvulling op individuele therapie.

Mocht je interesse hebben in de groep zonder dat wij elkaar kennen – meld je dan in eerste instantie aan voor een individueel gesprek en geef daarbij aan dat je belangstelling hebt voor de groep. Je bent van harte welkom dit samen te onderzoeken!

In de groep volg ik als therapeut jouw persoonlijke verhaal, jouw wensen en proces. Ik help je stappen te zetten over een drempel, maar in rustig tempo op jouw manier, zodat het veilig is. Veelal is het prettig om tussentijds af en toe een individuele sessie te boeken zodat jouw proces in de groep voortgang behoudt. Dit alles gaat in overleg.

Van deelnemers wordt gevraagd dat zij hun persoonlijke thema’s inbrengen en open staan om te leren van en met anderen. Respect voor elkaar is een belangrijke voorwaarde.

Praktische informatie groepstherapie

De ‘In Contact’ groep is een doorlopende (gemixte) groep van minimaal 6 en maximaal 9 deelnemers. Je verbindt je (minimaal) voor een periode van 10 wekelijkse avonden én 1 zaterdag. Er zijn twee mogelijkheden: de dinsdagavondgroep óf de woensdagavondgroep. Beide groepen zijn volgeboekt.

Vanaf mei ‘24 is er weer plek. In een individueel gesprek kunnen we samen kijken of de groep passend is voor je. De daaropvolgende periode start in september ‘24 – en ook daarvoor kun je je alvast aanmelden.

Tegen het einde van de periode, overleggen we of je aan de vervolgperiode wilt deelnemen. De ervaring leert dat de meeste deelnemers meerdere periodes bij de groep blijven. Passend bij jouw situatie geef ik (en de andere deelnemers) je input over de vraag van ‘stoppen of doorgaan’. Deze keuze is uiteraard aan jou.

Groepsreis ‘In contact naar Zwitserland’

In mei ‘24 reis ik met een groep naar een prachtige plek in Zwitserland om daar een week intensief te werken aan je persoonlijke ontwikkeling samen met een groep. Natuurlijk maken we mooie wandelingen in de bergen. Er zijn nog 2 plekken vrij, dus meld je snel aan!

→ Download de flyer voor meer informatie

Een jaartraject ‘In contact’

Naast de In Contactgroepen met wekelijkse bijeenkomsten, start ik in september 2024 een jaargroep voor mensen die eerder in de groep hebben gezeten. De jaargroep komt 5 x in een ‘schooljaar’ een vrijdagmiddag – en avond samen en heeft tussendoor contact in oefengroepjes. Eind januari heeft ieder oefengroepje 1,5 uur supervisie van mij.

Data dinsdag-, woensdagavond en jaargroepen

Werktijden:

Dinsdagavond:
inloop vanaf 19.00 uur, start 19.15 uur tot 22.00 uur

Zaterdag:
inloop 10.00 uur, start 10.15 uur tot 17.00 uur

Woensdagavond:
inloop vanaf 19.00 uur, start 19.15 uur tot 22.00 uur

Zaterdag:
inloop 10.00 uur – start 10.15 uur tot 17.00 uur

Werktijden Jaargroep:
5 vrijdagen per jaar van 14.00 tot 22.00 uur

In schoolvakanties gesloten.

Periode 5 - Dinsdagavond (mei - juli)

Mei

7, 14 & 21

Juni

11, 18 & 25

Juli

2, 6 (za), 9, 16 & 23

Periode 3 - Woensdagavond (mei - juli)

Mei

8, 15 & 22

Juni

12, 15 (za), 19 & 26

Juli

3, 10, 17 & 24

Periode 6 - Dinsdagavond (najaar)

September

17

Oktober

1, 8, 12 (za), 15 & 22

November

5, 12, 19 & 26

December

3

Periode 4 - Woensdagavond (najaar)

September

18

Oktober

2, 9, 16 & 23

November

6, 9 (za), 13, 20 & 27

December

4

Jaargroep 1 - Vrijdag

4 oktober ‘24

6 december ‘24

28 februari ‘25

11 april ‘25

27 juni ‘25

Op 24 januari ‘25 worden de sessies voor supervisie met de oefengroep gepland.

Het is aannemelijk dat beide groepen in 2025 een vervolg krijgen. Data komen in september ‘24 op de site.

Tarieven

‘In Contact’ groep

Deelnemen aan de ‘In Contact’ groep kost voor een periode € 650,-. Deze prijs is exclusief 21 % BTW (inclusief BTW komt de prijs op € 786,50). Het is mogelijk om in 3 termijnen te betalen. Een periode staat voor 12 dagdelen therapie. Deze kosten zijn niet te vergoeden door de verzekering. Er is geen verwijsbrief nodig.

Kosten zijn inclusief koffie & thee en lunch op de zaterdag.

Jaargroep

De kosten voor de jaargroep zijn eveneens € 650,- excl. BTW. Dit gaat om 10 dagdelen therapie – inclusief koffie, thee en ‘eten’ op de 5 vrijdagen en tussentijdse opdrachten. Ook de eenmalige supervisie met de oefengroep zit bij deze prijs inbegrepen.

Enkele ervaringen van deelnemers

“De groep voelde al snel vertrouwd. Iedereen deelt zijn verhaal, laat zichzelf echt zien en alleen dat al helpt enorm. Ik vind het heel fijn hoe Anke iedereen in de gaten houdt en waar nodig helpt, ondersteund, en dat heel liefdevol”

– Deelnemer, vrouw (46)

“De groep brengt mij meer dan ik verwacht had. Ik vind steun en uitnodiging. Elk mens is boeiend. Anke doet het heel naturel – des Ankes. Kalm en het wekt vertrouwen. Ik ben blij dat Anke mij heeft uitgenodigd in de groep te stappen” 

- Deelnemer, man (49)

“De groep. Een herinnering voor het leven. Het heeft me zo veel gebracht!”

- Deelnemer, vrouw (32)

Contact

Ik ben telefonisch vaak moeilijk bereikbaar. Een bericht via mail of WhatsApp werkt goed om met mij in contact te komen.

Kijk hier voor de locatie van de praktijk.