Psychosociale therapie en EMDR in Groningen

Inzicht, begrip en compassie

Soms maak je moeilijke periodes door in je leven. Je krijgt te maken met een verlies, je relatie loopt moeizaam, je mist plezier en voldoening in je werk, je hebt last van angstklachten of somberheid, of misschien ervaar je weinig perspectief als je aan de toekomst denkt. Op zulke momenten kunnen psychosociale therapie of EMDR-therapie jou helpen. Ik ondersteun je graag om meer inzicht te krijgen in wat er in je leven speelt. Als je hier met meer begrip en zachtheid naar kan kijken, kunnen we van daaruit onderzoeken welke stappen, die voor jou van belang zijn, gezet kunnen worden.

Tijdens de gesprekken kijken we samen hoe jouw verhaal er uit ziet en welke gedachten en gevoelens er spelen. Pas als je werkelijk ervaart hoe het van binnen is, kun je bewuste keuzes maken in je leven. Keuzes over wat je wel en wat je niet wilt. Over hoe je kunt omgaan met ervaringen die moeilijk of pijnlijk zijn en hoe je kunt genieten van de mooie momenten.

Ook voor coachvragen rondom werk, professionele identiteit en betekenisgeving ben je welkom.

Persoonsgerichte psychosociale therapie

De basis van waaruit ik werk is de persoonsgerichte benadering waarbij het inzicht verkrijgen in jezelf centraal staat. We zoeken samen naar de balans tussen denken, voelen en handelen, tussen kennis en ervaring. Mijn stijl is Mindfulness-based: stilstaan bij wat er is en dit erkennend waarnemen. Samen met jou werk ik aan inzicht en integratie, van waaruit ‘nieuw’ handelen als vanzelf ontstaat. Door te vertragen in het hier en nu komen patronen aan het licht en gaan we samen op zoek naar jouw wensen en verlangens.

Kenmerkend voor de opleidingen die ik heb gedaan om mezelf te ontwikkelen als therapeut is het werken vanuit de waarneming van wat er is in het hier en nu: de fenomenologie. Hierbij is het lichaam, naast gedachten en gevoelens, een belangrijke informatiebron. Met een systemische blik bekijk ik je verhaal tegen de achtergrond van waar je vandaan komt én binnen je huidige context. Door inzicht lukt het vaak om met meer acceptatie en mildheid naar jezelf te kijken, zodat je de weg in kan slaan die voor jou echt belangrijk is.

Methoden in de psychosociale therapie

Ik maak gebruik van technieken uit o.a. de Gestalttherapie, de Voice dialogue, het systemisch werken en vanuit de positieve psychologie zoals Mindfulness, Compassie en de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Je kunt bij mij een individuele Mindfulnesstraining volgen.

EMDR-behandeling

Voor mensen die te maken hebben met klachten als gevolg van een traumatische ervaring maak ik gebruik van EMDR als onderdeel van de therapie. Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een techniek die wordt gebruikt voor mensen die lang last blijven houden van de gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen. De herinnering aan deze gebeurtenis wordt tijdens de sessie volgens vaste vragen geactiveerd, waarbij vervolgens een afleidende taak wordt aangeboden door o.a. het maken van oogbewegingen. Veelal komt er dan een stroom van associaties op gang, maar door de afleidende taak is het lastig om je op de herinnering te blijven concentreren. Meestal brengt dit verandering teweeg en wordt de nare gebeurtenis op een andere manier opgeslagen in het geheugen. EMDR is een bewezen effectieve interventie bij trauma.

Relatietherapie

Naast individuele therapie geef ik ook relatietherapie. Hierover is meer te lezen op de pagina over relatietherapie en seksuologie.

Lees hier een artikel over schaamte.

Groepstherapie

Mocht in individuele therapie blijken dat je iets wilt ontwikkelen in contact met anderen, dan kan deelnemen in de In Contact groep, een grote meerwaarde zijn.

We bespreken dit samen.

Tarieven voor psychosociale therapie en EMDR

Gespreksessie van een uur: € 100,-. Bij een verlengde sessie van anderhalf uur betaal je  € 140,-. Psychosociale therapie is vrijgesteld van btw.
  • Elkaar online ontmoeten is ook een optie. Mocht dit je wens zijn, laat het weten.
  • Via de aanvullende zorgverzekering wordt vaak een deel van de kosten vergoed vanuit de complementaire zorg. Informeer naar de mogelijkheden bij je verzekering of kijk op de site van de NFG.
  • Afzeggen van een afspraak kan tot 48 uur van te voren, anders wordt de helft van het afgesproken tarief in rekening gebracht. Bij ‘No-show’ zonder afmelding het hele bedrag.

Over de therapeut

“De gesprekken met Anke hebben mij heel veel gegeven. Anke is een bijzonder iemand waarbij als vanzelf alles er mag zijn. Hierdoor leer ik praten en denken over dingen die ik uit mezelf meestal uit de weg ga. Ook al wist ik dat niet eens. Ik leer mezelf soms opnieuw kennen. De sessies zijn voor mijn een veilige ontmoeting met kanten van mezelf die ik in het dagelijks leven niet zie, of waar ik niet mee uit de voeten kan.”

– Lies (45)

“De gesprekken met Anke doen me heel goed. Anke is authentiek en integer. Ik heb het gevoel dat ze me ziet. Soms daagt ze me uit en andere keren stelt ze me gerust. Precies wat ik nodig heb op dit moment.”

– E (32)

“Bij Anke voel ik me voor het eerst veilig om mijn verhaal te delen. Door onze gesprekken krijg ik meer inzicht, kom ik dichterbij mezelf en handel ik daar naar.”

– H (46)

Kennismaken

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk in Groningen. Voor individuele gesprekken voor partnerrelatietherapie, voor groepstherapie. Alle levensthema’s komen voorbij: spanningen, verlieservaringen, trauma, identiteitsvragen, liefdesrelaties en seksualiteit en nog veel meer. Ook voor coachvragen rondom werk ben je welkom.