Seksuoloog Groningen

Praten over seks met als doel meer ontspanning en plezier

Je bent welkom in mijn praktijk in Groningen met hulpvragen op het gebied van seksualiteit. Als relatietherapeut ontmoet ik steeds vaker stellen die (ook) worstelen met hun intieme en seksuele relatie. Dit was voor mij aanleiding om me verder te ontwikkelen tot seksuoloog.

Seksualiteit heeft verschillende betekenissen

Het kan energie en ontspanning geven. Mensen ervaren intimiteit met de ander of genieten van de lichamelijke en emotionele sensaties. Het is bekend dat mensen die tevreden zijn over hun seksleven – hier plezier aan beleven – zich gezonder en gelukkiger voelen dan mensen bij wie dit niet zo is. Heel veel mensen lopen echter (tijdelijk) tegen seksuele problemen aan – dus dat is heel ‘gewoon’. Het blijkt echter een drempel om hier hulp bij te vragen – terwijl dit soms snel kan leiden tot geruststelling en verbetering.

Seksualiteit kan een bron zijn van onzekerheid. Van pijn, stress, schaamte en angst. Bij vragen of problemen op het gebied van seksualiteit ben je welkom. Zowel samen met je partner als alleen.

Je kunt bij mij terecht met bijvoorbeeld de volgende thema’s:

  • Verschil in verlangen – kwaliteit, kwantiteit en repertoire van seks – tussen partners;
  • Geen zin in seks of pijn bij het vrijen;
  • Onzekerheid of ontevredenheid op het gebied van seksualiteit;
  • Seksualiteit en kinderwens;
  • Vragen rondom Genderidentiteit – seksuele geaardheid / oriëntatie – coming out;
  • Seksuele verstoringen als gevolg van nare ervaringen / trauma;
  • Veranderingen in seksuele behoefte en beleving als gevolg van ziekte, lichamelijke beperking of ouderdom.

Begin 2023 heb ik de opleiding Seksuologie afgerond en ik ben nu bezig met het registratietraject tot seksuoloog bij de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Hiervoor volg ik supervisie.

Als seksuoloog NVVS i.o. werk ik tevens voor Alliade Friesland op de Poli voor mensen met een verstandelijke beperking, en voor het Centrum Seksuele Gezondheid Noord Nederland (CSGNN).

Goed om te weten:

Seksuologen zijn soms artsen / psychiaters en soms psychologen / orthopedagogen. Afhankelijk van de vooropleiding kan de seksuoloog mensen begeleiden vanuit meer medisch of vanuit meer psychologisch perspectief – voor mij geldt het laatste. Voor alle seksuologen geldt dat we kijken vanuit een biopsychosociale visie waarbij al deze factoren een rol spelen: zowel het lichaam, als de persoonlijke kenmerken als de dynamiek tussen partners.

Naast seksuoloog ben ik ook psychosociaal therapeut en relatietherapeut. Kijk voor meer informatie op deze pagina’s.

Over de therapeut

“Ik heb jarenlang geworsteld met vraagstukken over intimiteit met mijzelf en in relaties. Gevoelsmatig was mijn seks stuk en had ik alles geprobeerd om dit te verhelpen. Anke heeft mij perspectieven en ideeën geboden die mij weer enthousiast hebben gemaakt. Ik ervaar nu eindelijk weer ongedwongen plezier op het gebied van intimiteit en ben Anke daar ontzettend dankbaar voor. Anke luistert zonder te oordelen en is bekend met moderne relatievormen. Ik zou iedereen één of meer sessies met haar gunnen”.

– Wouter (30)

“Anke leert me om gevoelens te duiden in plaats van te bestrijden. Als homoseksuele jongvolwassene word ik hierdoor steeds comfortabeler met mijn eigen levensloop”

– Mattyn (20)

Tarieven voor seksuologie – samen of alleen

Voor relatietherapie ga ik uit van sessies van anderhalf uur voor € 140,-. Dit tarief is exclusief btw. Voor relatietherapie gelden helaas geen vergoedingsmogelijkheden.

Voor individuele sessies over je relatie of seksualiteit gelden de normale tarieven zoals bij Psychosociale therapie: Gesprek van een uur: € 100,-. Bij een verlengde sessie van anderhalf uur betaal je € 140,-. Psychosociale therapie is vrijgesteld van btw.

  • Elkaar online ontmoeten is ook een optie. Mocht dit je wens zijn, laat het weten.
  • Via de aanvullende zorgverzekering wordt vaak een deel van de kosten vergoed vanuit de complementaire zorg. Informeer naar de mogelijkheden bij je verzekering of kijk op de site van de NFG.
  • Afzeggen van een afspraak kan tot 48 uur van te voren, anders wordt de helft van het afgesproken tarief in rekening gebracht. Bij ‘No-show’ zonder afmelding het hele bedrag.

Kennismaken?

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk in Groningen. Voor individuele gesprekken voor partnerrelatietherapie, voor groepstherapie. Alle levensthema’s komen voorbij: spanningen, verlieservaringen, trauma, identiteitsvragen, liefdesrelaties en seksualiteit en nog veel meer. Ook voor coachvragen rondom werk ben je welkom.