Rouwtherapie in Groningen

Rouw vertelt dat er liefde was

Rouw komt niet alleen na overlijden, maar bij alle verlies van iets dat van waarde is. Dat kan een geliefde zijn die sterft, maar het kan ook verlies betreffen van een relatie of een vriendschap, verlies van je werk of van je eigen gezondheid. Tijdens een sessie rouwtherapie in Groningen staan we stil bij jouw verhaal van verlies.

Aandacht is helend voor verlies

Als er een groot verlies is, dan blijft dat altijd. Het verlies is een onlosmakelijk deel van je leven geworden. Het is helend als daar aandacht voor blijft, maar in het dagelijks leven is het niet altijd gemakkelijk om te delen over verlies. Misschien vind je het zelf moeilijk om erover te vertellen of wordt er door anderen niet naar gevraagd. Ik help je om het gewoon te gaan vinden om over je verlies te praten en het op die manier een plek te geven in je leven. Een plek van betekenis.

Rouw is gezond, nodig en waardevol en kent vele gevoelens. Het betekent dat er liefde was. Ik vind het belangrijk dat alles verteld mag worden, met alle details. Voor PsyNed schreef ik een blog over rouw na verlies van een kind.

Supervisor Land van Rouw

Vanaf 2023 kun je bij mij terecht voor supervisie als je in opleiding bent bij het Land van Rouw.

Groep nabestaanden van suïcide

In mijn praktijk ontmoette ik de afgelopen jaren een aantal prachtige mensen met een groot verdriet. Ze hadden één ding gemeen: iemand van wie ze houden is door suïcide niet meer tastbaar dichtbij hen. Ze bleven achter met een overvol vat vol gevoelens en vragen. Hun verhalen raakten me. Hoewel ik het intense missen van iemand die je zo lief is heel goed ken, ontmoette ik bij deze mensen iets wat hun rouw complexer maakt. De rouw die volgt na zelfdoding kent onnoemelijk veel kleuren.

Lotgenotencontact

Door mijn ontmoetingen met deze bijzondere mensen voelde ik de noodzaak hen met elkaar of met anderen die een soortgelijk verlies hebben meegemaakt, in contact te brengen en hen iets aan te bieden wat van betekenis kan zijn in hun gemis. Van daaruit ontstond het idee om een groepsprogramma te ontwikkelen waarin aan de hand van rouwthema’s ruimte is om te delen wat wordt gevoeld en wie wordt gemist, maar ook voor datgene wat vastgehouden wil worden in de liefdevolle herinnering.

Bijeenkomst bijwonen?

Mocht je belangstelling hebben voor bovenstaande neem dan contact met me op. We komen een aantal keer per jaar op zaterdagochtend bij elkaar in Groningen. Samen met mijn collega Johan Vlasma begeleid ik deze groep.

De eerstvolgende datum voor de bijeenkomst ‘Nabestaanden na suïcide’ is vrijdag 17 mei.

De bijeenkomst is van 9.30 tot 12.30 uur op mijn praktijklocatie. Voor de onkosten wordt een vergoeding gevraagd van € 35,- p.p. Voor info en aanmelding kun je mailen door op de knop te klikken.

Verbonden met andere verwante organisaties

Ik ben opgenomen in het verwijsbestand van het Land van Rouw. Daarnaast ben ik verbonden als vrijwilliger aan Stichting Achter de Regenboog.

Een stichting die zich inzet voor lotgenotencontact voor kinderen, jongeren en hun ouders, die een dierbare zijn verloren aan de dood.

Jaarlijks wordt een gezinsweekend georganiseerd.

Tarieven voor rouwtherapie

Gesprek van een uur: € 100,-. Bij een verlengde sessie van anderhalf uur betaal je € 140,-. Psychosociale therapie is vrijgesteld van btw.
  • Elkaar online ontmoeten is ook een optie. Mocht dit je wens zijn, laat het weten.
  • Via de aanvullende zorgverzekering wordt vaak een deel van de kosten vergoed vanuit de complementaire zorg. Informeer naar de mogelijkheden bij je verzekering of kijk op de site van de NFG.
  • Afzeggen van een afspraak kan tot 48 uur van te voren, anders wordt de helft van het afgesproken tarief in rekening gebracht. Bij ‘No-show’ zonder afmelding het hele bedrag.

“Rouw gaat over bijna alles, want rouw gaat over verlies van wat van waarde is.

Rouw vertelt dat er liefde was.”

Anke van Helden

Cliënten over de rouwbegeleiding

“Anke helpt me om om te gaan met alle emoties die ik voel na het plotseling overlijden van mijn man. Ze luistert, stelt vragen en vraagt door. Ze is echt geïnteresseerd en denkt mee (ook als het om hulp voor mijn twee zoontjes gaat). Ook merk ik dat ze snapt hoe het is om te rouwen, door haar eigen geschiedenis. Ik werk zelf in de GGZ en dat maakt dat het voor mij heel nauw luistert hoe een behandelaar het aanpakt. Het voelt goed bij Anke. Ik ben blij dat ik haar gevonden heb.”

– Lena (42)

“Anke heeft mij op veel vlakken enorm geholpen. Als moeder van een kindje met een beperking delen wij iets gemeenschappelijks. Ik heb me nog nooit zo begrepen gevoeld als bij Anke in de stoel. Het is zo fijn om tot in elke vezel van je lijf (h)erkenning te voelen voor wat je doormaakt en wat er in je omgaat. Anke heeft op verschillende gebieden kennis en expertise in huis, dat maakt haar voor mij enorm waardevol.”
– Karen (34)

“Ik heb Anke als een warme persoonlijkheid ervaren. Aangezien ik van schrijven en een concrete aanpak houd, bedacht ze om een drietal brieven aan mezelf en mijn overleden naasten te schrijven. Het zijn hele mooie naslagwerken geworden die ik erbij kan pakken en aan kan vullen wanneer ik wil.”

– Martin (40)

Kennismaken?

Stuur me een bericht en ik neem contact met je op.

Je bent van harte welkom in mijn praktijk in Groningen, bij jou op locatie of online.