Relatietherapie & seksuologie

Autonomie in verbondenheid

Als liefdespartners kom je soms samen in situaties terecht die niet makkelijk zijn. Soms lopen de irritaties hoog op, soms is er juist weinig contact en is de aandacht voor elkaar minimaal geworden in het drukke gezinsleven. Soms bemerk je verschil in behoeftes en verlangens. Juist in de nabijheid van de partnerrelatie komen zowel de individuele neigingen van beiden – als het patroon dat tussen jullie samen is ontstaan – aan het licht. In relatiegesprekken help ik jullie om die dynamiek te verhelderen en met elkaar te onderzoeken wat jullie wensen zijn in jullie relatie.

In partnerrelatietherapie vraag ik jullie beiden naar jullie beleving van de relatie – zowel de mooie ervaringen als de ervaringen waarin jullie elkaar zijn ‘kwijt’ geraakt komen aan bod. Zaken waarover jullie botsen, waarin jullie elkaar niet begrijpen of die onuitgesproken blijven.

Samen in gesprek

De ervaring is dat een ‘derde’ persoon toevoegen, namelijk de relatietherapeut – veelal zorgt voor verheldering. Door de vragen die ik stel, waarbij ik jullie uitnodig open te zijn naar elkaar, over wat er van binnen speelt – komt er vaak meer ruimte en begrip voor elkaar. Soms is mijn rol het ‘ondertitelen’ van de intentie van jou richting je partner en andersom. En veelal zet dit iets in beweging. Daarbij komt dat er met relatietherapie letterlijk tijd en ruimte wordt gecreëerd om echt met aandacht in gesprek te gaan met elkaar over jullie relatie. Zonder dat er afleiding is van gezin, werk, huishouden óf dat het gesprek ‘stopt’ door onbegrip of emoties, zoals dat soms thuis het geval is.

Voor relatietherapie maak ik gebruik van de inzichten uit de EFT, de IBCT en de visie van Schnarch op het gebied van differentiatie: ‘Autonomie in verbondenheid’.

Wederzijdse invloed

Jullie intieme of seksuele relatie komt ook in de relatiegesprekken aan de orde. Soms ligt ook daar een bron van onbegrip, onvervuld verlangen of pijn. Natuurlijk bepalen jullie zelf wat je hier wel en niet over wilt delen. Veelal is er een samenhang tussen problemen in de relatie en communicatie en de seksuele relatie. Het beïnvloedt elkaar wederzijds.

Seksualiteit heeft verschillende betekenissen

Het kan energie en ontspanning geven. Mensen ervaren intimiteit met de ander of genieten van de lichamelijke en emotionele sensaties. Maar seksualiteit kan ook een bron zijn van worsteling. Van pijn, stress, schaamte en angst. Bij vragen of problemen op het gebied van seksualiteit ben je welkom. Zowel samen als alleen.

In psychosociale therapie en relatietherapie komen vragen of problemen rondom seksualiteit regelmatig aan de orde.

Op dit moment ben ik bezig met mij verder te ontwikkelen tot seksuoloog NVVS. Ik volg hiervoor een opleiding en supervisie.

Je kunt bij mij terecht met bijvoorbeeld de volgende thema’s:

 • Verschil in verlangen – kwaliteit, kwantiteit en repertoire van seks – tussen partners;
 • Geen zin in seks of pijn bij het vrijen;
 • Onzekerheid of ontevredenheid op het gebied van seksualiteit;
 • Seksualiteit en kinderwens;
 • Vragen rondom Genderidentiteit – seksuele geaardheid / oriëntatie – coming out;
 • Seksuele verstoringen als gevolg van nare ervaringen / trauma;
 • Veranderingen in seksuele behoefte en beleving als gevolg van ziekte, lichamelijke beperking of ouderdom.

Over de therapeut

“Door de fijne gesprekken met Anke zijn wij in een half jaar tijd beter tot elkaar gekomen. Anke weet een open sfeer te creëren zodat moeilijke onderwerpen worden besproken. Wij zijn dankbaar voor Ankes vragen en input om ons weer vooruit te helpen.”

– A & C (30)

“Wat zijn wij blij met de gesprekken met Anke. Haar kundige en respectvolle manier van het gesprek leiden heeft ervoor gezorgd dat wij ook met elkaar makkelijker woorden kunnen geven aan wat wij voelen. Door de relatietherapie is er weer meer vertrouwen en verbinding tussen ons”

– Trix (58) en Piet (72)

“Anke leert me om gevoelens te duiden in plaats van te bestrijden. Als homoseksuele jongvolwassene word ik hierdoor steeds comfortabeler met mijn eigen levensloop”

– Mattyn (20)

Tarieven voor relatietherapie

Voor relatietherapie ga ik uit van sessies van anderhalf uur voor € 130,-. Dit tarief is exclusief btw.

Voor individuele sessies over je relatie of seksualiteit gelden de normale tarieven zoals bij Psychosociale therapie: Gesprek van een uur: € 95,-. Bij een verlengde sessie van anderhalf uur betaal je  € 130,-. Psychosociale therapie is vrijgesteld van btw.

 • Coronatijd – of niet – elkaar online ontmoeten is een prima alternatief. Mocht dit je wens zijn, laat het weten.
 • Via de aanvullende zorgverzekering wordt vaak een deel van de kosten vergoed vanuit de complementaire zorg. Informeer naar de mogelijkheden bij je verzekering of kijk op de site van de NFG.
 • Afzeggen van een afspraak kan tot 48 uur van te voren, anders wordt de helft van het afgesproken tarief in rekening gebracht. Bij ‘No-show’ zonder afmelding het hele bedrag.
 • Ik heb een samenwerkingsrelatie met Mindcare, zodat ik voor jongeren tot 18 jaar vanuit de gemeentelijke vergoedingsregelingen kan werken. Neem contact met me op als je hier meer over wilt weten

Kennismaken?

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk in Groningen of online. Ik kan je ondersteunen bij stress, relatieproblemen, angst, zingevingsvragen, trauma, depressie, verlieservaringen, spanningen en identiteitsvragen. Ook voor coachvragen rondom werk ben je welkom.