Rouw & Verlies

Rouw & Verlies

Rouw vertelt dat er liefde was

Rouw komt niet alleen na overlijden, maar bij alle verlies van iets dat van waarde is. Dat kan een geliefde zijn die sterft, maar het kan ook verlies betreffen van een relatie of een vriendschap, verlies van je werk of van je eigen gezondheid.

Aandacht is helend voor verlies

Als er een groot verlies is, dan blijft dat altijd. Het verlies is een onlosmakelijk deel van je leven geworden. Het is helend als daar aandacht
voor blijft, maar in het dagelijks leven is het niet altijd gemakkelijk om te delen over verlies. Misschien vind je het zelf moeilijk om er over te vertellen of wordt er door anderen niet naar gevraagd. Ik help je om het gewoon te gaan vinden om over je verlies te praten en het op die manier een plek te geven in je leven. Een plek van betekenis.

Rouw is gezond, nodig en waardevol en kent vele gevoelens. Het betekent dat er liefde was. Ik vind het belangrijk dat alles verteld mag worden, met alle details.

Onlangs schreef ik voor PsyNed een blog over rouw na verlies van een kind.

Nieuw: groep nabestaanden van suïcide

In mijn praktijk ontmoette ik de afgelopen jaren een aantal prachtige mensen met een groot verdriet. Ze hadden één ding gemeen: iemand van wie ze houden is door suïcide niet meer tastbaar dicht bij hen. Ze bleven achter met een overvol vat aan gevoelens en vragen. Hun verhalen raakten me. Hoewel ik het intense missen van iemand die je zo lief is heel goed ken, ontmoette ik bij deze mensen iets wat hun rouw complexer maakt. De rouw die volgt na zelfdoding kent onnoemelijk veel kleuren. 

Door mijn ontmoetingen met deze bijzondere mensen voelde ik de noodzaak hen met elkaar of met anderen die een soortgelijk verlies hebben meegemaakt, in contact te brengen en hen iets aan te bieden wat van betekenis kan zijn in hun gemis. Van daaruit ontstond het idee om een groepsprogramma te ontwikkelen waarin aan de hand van rouwthema’s ruimte is om te delen wat wordt gevoeld en wie wordt gemist – maar ook voor datgene wat vastgehouden wil worden in de liefdevolle herinnering. 

Mocht je belangstelling hebben voor bovenstaande neem dan contact met me op.

Verbonden met andere organisaties

Ik ben opgenomen in het verwijsbestand van het Land van Rouw.

Daarnaast ben ik verbonden als vrijwilliger aan Stichting Achter de Regenboog. Een stichting die zich inzet voor lotgenotencontact voor
kinderen, jongeren en hun ouders, die een dierbare zijn verloren aan de dood. Jaarlijks wordt een gezinsweekend georganiseerd.

 

Tarieven

Gespreksessie van een uur: € 95,-
Psychosociale therapie is vrijgesteld van BTW

Coronatijd – of niet – elkaar online ontmoeten is een prima alternatief. Mocht dit je wens zijn, laat het me dan weten.

Via de aanvullende zorgverzekering wordt vaak een deel van de kosten vergoed vanuit de complementaire zorg. Informeer naar de mogelijkheden bij je verzekering of kijk op de site van de NFG.

Afzeggen van een afspraak kan tot 48 uur van te voren, anders wordt de helft van het afgesproken tarief in rekening gebracht. Bij ‘No-show’ het hele bedrag.

Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gelden gemeentelijke vergoedingsmogelijkheden. Ik heb een samenwerkingsrelatie met Mindcare. Neem contact met me op als je hier meer over wilt weten.

“Rouw gaat over bijna alles, want rouw gaat over verlies van wat van waarde
is. Rouw vertelt dat er liefde was.”

Anke van Helden

Cliënten aan het woord

“Na het overlijden van mijn moeder kwam ik bij Anke terecht. Ik voelde me direct op mijn gemak. Anke straalt rust uit en heeft respect voor wat je te vertellen hebt. Ze voelt aan wat er nodig is. Dingen waarvan ik dacht dat ik ze verwerkt had kwamen weer bovendrijven. Anke heeft me laten zien hoe ik het verlies van mijn zoontjes en mijn moeder meer een plek kon geven.”

Claudia

“Ik heb Anke als een warme persoonlijkheid ervaren. Aangezien ik van schrijven en een concrete aanpak houd, bedacht ze om een drietal brieven aan mezelf en mijn overleden naasten te schrijven. Het zijn hele mooie naslagwerken geworden die ik erbij kan pakken en aan kan vullen wanneer ik wil.”

Max

Kennismaken

Stuur me een bericht en ik neem contact met je op.