Rouw & Verlies

Rouw & Verlies

Rouw vertelt dat er liefde was

Rouw gaat niet alleen over sterven. Het gaat over verlies van iets dat van waarde is. Dat kan een geliefde zijn die sterft, maar het kan ook verlies zijn van een relatie of een vriendschap, verlies van je werk of van je eigen gezondheid.

Aandacht is helend voor verlies

Als er een groot verlies is, dan blijft dat altijd. Het verlies is een onlosmakelijk deel van iemands leven geworden. Het is helend als daar aandacht voor blijft, maar in het gewone leven is het niet gemakkelijk om te delen over verlies. Mensen vinden het vaak zelf moeilijk om er over te vertellen of er wordt door anderen niet naar gevraagd. Ik help mensen om het gewoon te gaan vinden om over hun verlies te praten en het op die manier een plek te geven in hun leven.

Rouw is gezond, nodig en waardevol. Het betekent dat er liefde was. Ik wil dat mensen weten dat het gewoon is om ál die gevoelens te hebben. Het is bij verlies belangrijk dat alles verteld mag worden, met alle details.

Nieuw: groep nabestaanden van suïcide

In mijn praktijk ontmoette ik de afgelopen jaren een aantal prachtige mensen met een groot verdriet. Ze hadden één ding gemeen: iemand van wie ze houden is door suïcide niet meer tastbaar dicht bij hen. Ze bleven achter met een overvol vat aan gevoelens en vragen. Hun verhalen raakten me. Hoewel ik het intense missen van iemand die je zo lief is heel goed ken, ontmoette ik bij deze mensen iets wat hun rouw complexer maakt. De rouw die volgt na zelfdoding kent onnoemelijk veel kleuren. 

Door mijn ontmoetingen met deze bijzondere mensen voelde ik de noodzaak hen met elkaar of met anderen die een soortgelijk verlies hebben meegemaakt, in contact te brengen en hen iets aan te bieden wat van betekenis kan zijn in hun gemis. Van daaruit ontstond het idee om een groepsprogramma te ontwikkelen waarin aan de hand van rouwthema’s ruimte is om te delen wat wordt gevoeld en wie wordt gemist – maar ook voor datgene wat vastgehouden wil worden in de liefdevolle herinnering. 

Mocht je belangstelling hebben voor bovenstaande neem dan contact met me op.

Tarieven individuele sessies

Gespreksessie van een uur: € 90,-

Via de aanvullende zorgverzekering wordt vaak een deel van de kosten vergoed vanuit de complementaire zorg. Informeer naar de mogelijkheden bij je verzekering of kijk op de site van de NFG.

Afspraken kunnen tot uiterlijk 24 uur van tevoren kosteloos geannuleerd worden. 

Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gelden vergoedingsmogelijkheden voor iedereen in de provincie Groningen. Deze regeling valt onder de wet Jeugdhulp met een verwijzing van de huisarts. Neem contact met me op, als je hier meer over wilt weten.

“Rouw gaat over bijna alles, want rouw gaat over verlies van wat van waarde
is. Rouw vertelt dat er liefde was.”

Anke van Helden

Cliënten aan het woord

“Mijn keuze voor een gezin met kinderen werd geblokkeerd door angst die ontstaan was door het verliezen van een kind. Anke is een fijne therapeut. Ze heeft me geholpen om beter bij mijn gevoel en mijn drijfveren te komen.”

Ronald

“Vanaf het eerste moment voelde ik bij Anke vertrouwen, veiligheid en oprechte interesse. Door precies de goede vragen te stellen, liet ze me zelf mijn antwoorden vinden. Anke is er voor je en begeleidt je in je zoektocht.” 

Froukje

Kennismaken

Stuur me een bericht en ik neem contact met je op.