Praktijk Anke van Helden bestaat vijf jaar!

Begin 2018 verliet ik mijn (ook supermooie) baan in loondienst bij OlmenEs en ‘begon ik voor mezelf’. Prachtige uitdrukking is dat eigenlijk: werk ‘vanuit’ jezelf: om iets vanuit je hart te kunnen geven aan anderen én tegelijk jezelf te voeden.

Is dat niets voor jou?

Ik weet nog goed hoe iemand waar ik tegenop kijk me kort van tevoren had gevraagd: “Is dat niets voor jou Anke? Iets in de wereld te zetten? Van betekenis te zijn voor anderen?” Ik werd er verlegen van. “Dat durf ik nooit”, dacht ik. Na het afscheid van mijn dochter Lieke in 2013 bleek ‘rouw’ me enorm te trekken – ik móest daar iets mee doen. Actief betekenis geven aan dat wat ik had meegemaakt. Ik deed de opleiding tot rouwtherapeut bij het Land van Rouw en tot Mindfulnesstrainer en ik begon.

De ontmoetingen met mensen – in individuele gesprekken, in Mindfulnesstrainingen – ze op weg te kunnen helpen – het motiveerde en inspireerde me enorm, na al die jaren in de zorg te hebben gewerkt. Toen er door ontwikkelingen in de Jeugdwet ook ‘markt’ bleek te zijn voor mij als freelance gedragswetenschapper durfde ik de sprong te wagen. Van ‘thuis’ en een paar goede vrienden kreeg ik alle support en vertrouwen: “Echt Anke – je kunt het”.

Ik dacht toen aan hoe ik twintig jaar eerder echte therapeuten van dichtbij aan het werk had gezien en had gedacht: “Later als ik groot ben, dan wil ik dat ook!”

VlinderVOL – Verlieszorg Orthopedagogiek en Levenszin

Thuis verbouwden we de voorkamer – die ooit de bestemming had voor onze dochter Lieke – tot een prachtige praktijkruimte. In de kerstvakantie werkten we alle dagen om alles af te maken – want op 2 januari 2018 stond mijn eerste cliënte op de stoep. Ik startte onder de naam VlinderVOL – Verlieszorg Orthopedagogiek en Levenszin (en ook… Voor Onze Lieke) – en zette de praktijk later voort onder mijn eigen naam ‘Anke van Helden’.

Het waren vijf rijke, volle, leerzame jaren. Ik heb kansen gekregen, hulp gevraagd en support ontvangen. Ik voel me dankbaar en trots!

Als orthopedagoog generalist werkte ik deze jaren voor meerdere organisaties in de Jeugdzorg en Jeugd GGZ, in de gehandicaptenzorg en in het (vrijeschool) onderwijs.

Ik deed diverse opleidingen bij o.a. Phoenixopleidingen om mezelf verder te ontwikkelen als (relatie)therapeut. Ik werd supervisor na de opleiding Begeleidingskunde en volgde leersupervisie. En inmiddels ben ik onderweg in mijn opleidingstraject tot Seksuoloog NVVS.

Mijn website kreeg twee keer een grote update o.a. in samenwerking met De Merkstudio. Ik hield mijn registraties bij, publiceerde twee artikelen en ik verhuisde met mijn praktijk naar een mooie ruimte buitenshuis. Ik werkte me een slag in de rondte om deze droom tot een succes te maken. Ik bleek een ondernemer te zijn.

Maar bovenal ontmoette ik honderden mensen: collega’s, jonge orthopedagogen als supervisant en vooral cliënten. Prachtige mensen die me hun verhaal toevertrouwden. Verhalen die er toe doen: over rouw, over liefde of over verdriet. Mensen die stappen maakten in hun carrière, in hun relatie, in hun ouderschap of in hun zoektocht naar zichzelf. Ik mocht erbij zijn. Dicht bij de kwetsbaarheid en dicht bij de kracht. Ik heb me laten raken. Langzaam begin ik erop te vertrouwen dat ik dit echt kan.

 

En dat ik volop in het ‘later’ zit waar ik ‘vroeger’ van droomde.

Kennismaken

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk in Groningen of online. Ik kan je ondersteunen bij stress, relatieproblemen, angst, zingevingsvragen, trauma, depressie, verlieservaringen, spanningen en identiteitsvragen. Ook voor coachvragen rondom werk ben je welkom.