Orthopedagogiek & Vlindervol

Orthopeda- gogiek & Vlindervol

Gedrag en verbinding

In mijn werk als orthopedagoog kijk ik samen met ouders, begeleiders of leerkrachten naar het gedrag van kinderen, jongeren en mensen met een beperking. Daarbij kijk ik naar het hele systeem van zorg en omgeving. Kinderen of mensen met een beperking kunnen hun problemen soms moeilijk in woorden uiten, en laten hun verhaal daarom zien in gedrag of prestaties. Maar dat gedrag gaat meestal over een gebrek aan afstemming tussen een kind en het omliggende systeem. Het is belangrijk om dat steeds in gedachten te houden bij het samen zoeken naar oorzaken en oplossingen.

Inlevingsvermogen om samen verder te komen

Ik begeleid ouders en professionals bij processen en zoektochten. Hoe kun je het gedrag van je kind of je cliënt begrijpen, zodat je niet oordeelt, maar verbinding houdt? Dat vraagt veel inlevingsvermogen en geduld. Als orthopedagoog heb ik de kennis en afstand om mee te kijken, maar de ouders en de zorgprofessional zijn altijd het meest dichtbij. Zij hebben de ervaring en kunnen vertellen wat er gebeurt. Zo zoek je samen de beste manier om iemand verder te helpen.

Een breed aanbod als orthopedagoog

Als orthopedagoog verricht ik individuele diagnostiek bij kinderen en jongeren. Ik vind het daarbij belangrijk om een breed beeld te kunnen schetsen en intelligentie-onderzoek is daar bijvoorbeeld vaak een onderdeel van. Ik ben als gedragsdeskundige betrokken bij verschillende zorgaanbieders en ik word ingezet om mee te kijken bij complexe casuïstiek. Ik begeleid individuele professionals, maar ook hele teams en kan helpen bij indicatiestellingen en -verzoeken, het intakebeleid, rapporten en de inhoud van zorg- en begeleidingsplannen. Ik geef begeleiders van zorginstellingen regelmatig scholingsmiddagen in het kader van  deskundigheidsbevordering. Dit kan gaan over thema’s zoals hechting, de puberteit of autisme.

Als orthopedagoog werk ik ook voor een aantal noordelijke vrije scholen, waar ik ondersteun bij diagnostiek, consultatie en eventueel verwijzing.

Vlindervol

In 2017 begon ik naast mijn baan in loondienst mijn eigen praktijk VlinderVOL. De laatste drie letters staan voor de combinatie van Verlieszorg, Orthopedagogiek en Levenszin. Mijn bedrijf gaat sinds 2019 verder onder de naam Anke van Helden, waarbij mijn aanbod op het gebied van Orthopedagogiek de naam Vlindervol blijft houden.

Ervaringen van anderen

“Ik vind Anke fijn. Ze is heel rustig en ik kan alles tegen haar zeggen. En als je een keer een scheldwoord gebruikt ofzo, dan heeft ze daar niet meteen een mening over.”

Laura

12 jaar

“Anke is een empathische, bevlogen en professionele orthopedagoog. Als vakvrouw en als mens is ze een waardevolle toevoeging aan ons team van jonge jeugdhulpverleners.”

Anneloes Stoetman

eigenaar van Het Schathuis en Wonen met Zorg

Kennismaken

Kennismaken of overleg? Stuur me een bericht en ik neem contact met je op. Je bent van harte welkom.

Tarieven

Gespreksessie van een uur: € 90,-

Via de aanvullende zorgverzekering wordt vaak een deel van de kosten vergoed vanuit de complementaire zorg. Informeer naar de mogelijkheden bij je verzekering of kijk op de site van de NFG.

Afspraken kunnen tot uiterlijk 24 uur van tevoren kosteloos geannuleerd worden. 

Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gelden vergoedingsmogelijkheden voor iedereen in de provincie Groningen. Deze regeling valt onder de wet Jeugdhulp met een verwijzing van de huisarts. Neem contact met me op, als je hier meer over wilt weten.

“Gedrag is ook een verhaal. Hoe kun je verbinding creëren om dat verhaal te
begrijpen?”

Anke van Helden

Contact opnemen?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? 
Je bent van harte welkom.