Niet ‘willen’ rouwen

De laatste maanden hebben zich veel mensen bij mijn praktijk gemeld die een verlies hebben meegemaakt. Na de dood van hun partner, hun kind, hun vader of moeder blijven ze achter met zo veel gemis en vragen. Wat ik vaak hoor is het niet willen – gewoon het echt niet willen – het ‘rouwen’. Dan weet het hoofd wel dat het echt zo is – dat degene van wie je zo veel houdt (of zeg je dan ‘hield’ – ook zoiets) er niet meer is – maar dan wil het hart (nog) niet mee.

Ik weet het zelf ook nog zo goed, en soms heb ik het nog.

De 1e verjaardag van mijn dochter Lieke – zonder Lieke. Ik wilde gewoon niet. Niet bezig zijn met mooie bloemetjes voor bij haar graf. Met het bedenken van iets van samenzijn om te herdenken. Ik wilde niet. Dat niet. Ik wilde ‘gewoon’ taart bakken, slingers ophangen, cadeautjes kopen. Alsof het niet gebeurd was. Dat ‘niet willen’ – dat hoor ik mensen dan vertellen. En er is geen zinnige oplossing voor te verzinnen. Zo is het gewoon. En dat is oké. Wat andere mensen ook zeggen: Dat het tijd is je te beseffen dat het echt gebeurd is. Dat je moet loslaten, moet verdergaan, moet ‘opruimen’ bijvoorbeeld.

Maar je wéét het wel – je wilt alleen niet.

En niemand anders kan bepalen wanneer het zo ver is. Tegelijkertijd is het gekke dat je gewoon verder gaat. Dat gaat vanzelf. De wereld blijft draaien. Je gaat gewoon naar de winkel, kookt eten, verzorgt de kinderen. Terwijl het nooit meer hetzelfde wordt. Precies DAT is rouwen – het heen en weer gaan tussen de pijn van het verlies én de afleiding en de ‘zin’ van het leven.

Ik merk vaak hoe fijn het is voor anderen om hier wat uitleg over te krijgen.

De herkenning en de erkenning geeft ruimte. “Pffff….bij jou mag ik gewoon een uur lang praten over…..”. Dat is wat ik dan terug hoor. En ik….ik voel me rijk…..door al die verhalen, recht uit het hart. Verhalen over liefde. En ik kan diegene die gemist wordt bijna voelen in mijn kamer. Net zoals Lieke er ook altijd een beetje bij is. Ook dat gaat vanzelf.

– Anke van Helden

Over de therapeut

“Anke heeft mij op veel vlakken enorm geholpen. Als moeder van een kindje met een beperking delen wij iets gemeenschappelijks. Ik heb me nog nooit zo begrepen gevoeld als bij Anke in de stoel. Het is zo fijn om tot in elke vezel van je lijf (h)erkenning te voelen voor wat je doormaakt en wat er in je omgaat. Anke heeft op verschillende gebieden kennis en expertise in huis, dat maakt haar voor mij enorm waardevol.”

– Karen (34)

“Na het overlijden van mijn moeder kwam ik bij Anke terecht. Ik voelde me direct op mijn gemak. Anke straalt rust uit en heeft respect voor wat je te vertellen hebt. Ze voelt aan wat er nodig is. Dingen waarvan ik dacht dat ik ze verwerkt had kwamen weer bovendrijven. Anke heeft me laten zien hoe ik het verlies van mijn zoontjes en mijn moeder meer een plek kon geven.”

– Claudia (44)

Kennismaken

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk in Groningen of online. Ik kan je ondersteunen bij stress, relatieproblemen, angst, zingevingsvragen, trauma, depressie, verlieservaringen, spanningen en identiteitsvragen. Ook voor coachvragen rondom werk ben je welkom.