Mijn naam is Anke van Helden
Wie ben ik?
Ik ben geregistreerd Psychosociaal therapeut, Orthopedagoog Generalist BIG en Seksuoloog NVVS i.o. Ook werk ik als Rouw- en EMDR-therapeut, als Relatietherapeut en Supervisor
Al vanaf dat ik heel jong was had ik oog voor mensen en hun onderlinge relaties. Kijken, luisteren en afstemmen op anderen was toen al mijn talent. Het voelde fijn als iemand zag wat ik nodig had. Terugkijkend, ligt daar de kern van wat ik nu doe. In mijn werk vind ik het van belang dat je je welkom voelt met ‘alles’. Zelf ervaar ik dit ook als voorwaarde voor ontwikkeling. Ik geloof erin dat je mag zijn zoals je bent en ik ben ervan overtuigd dat iedereen van betekenis is in deze wereld.
Vlinder
Een vlinder vol kleuren vliegt langs mij voorbij
Ik lach en bewonder, want ik weet dat ben jij
Soms verscholen, in mij verstopt
Vanaf kleine rups ben je ontpopt
Niet altijd in alles gezien, gehoord en gedragen
In je pijn, je zoektocht, je zorgen, je vragen
De zon scheen je warm, je huisje verdween
En daar was de wereld, niet meer alleen
Welkom met alles wat in je is
Je bagage, talenten en ook je gemis
Vlindervol, krachtig, met al je verhalen
Alleen jijzelf kan je hart laten stralen
– Anke, 2017
Dat wat je zelf hebt meegemaakt,
dat kan je kracht worden
De stad Groningen is al mijn hele leven mijn thuis. Ik ben geboren in 1977 en groeide op bij mijn moeder, zonder broers en zussen. Mijn vader zag ik in de weekenden. Inmiddels ben ik al bijna twintig jaar samen met mijn partner, die al twee kinderen had. Samen kregen we nog drie mooie kinderen. Mijn oudste dochter is achttien, mijn jongste zoon is bijna elf.
Mijn tweede dochter Lieke, een ernstig meervoudig gehandicapt meisje, overleed in 2013 plotseling aan een longontsteking. Zij was toen bijna vijf, mijn jongste nog onderweg. Zowel het leven met Lieke als haar dood, is van grote betekenis voor mijn leven en mijn werk. Via mij opent ze de harten van anderen en zorgt voor verbinding. Lieke heeft mijn idee dat iedereen van betekenis is, nog sterker gemaakt. In mijn werk, in de ontmoetingen met al die verschillende mensen, is ze steeds dichtbij.
Opleiding en werkervaring
Na de HAVO deed ik de HBO-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Mijn interesse voor het ondersteunen van andere mensen en het reflecteren op mijzelf als ‘instrument’ is daar gestart. Na de opleiding SPH studeerde ik orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Aansluitend kreeg ik een baan als onderwijsadviseur waarin ik veel ervaring opdeed in diagnostiek en indicatiestelling in de individuele leerlingenzorg. Het deel kunnen uitmaken van een groot team van gedragswetenschappers is heel belangrijk geweest.
Al in die periode deed ik mijn eerste therapeutische opleiding in de Gestalttherapie. Om vervolgens ook mijn wetenschappelijk kennis en vaardigheden uit te breiden in de postacademische opleiding tot orthopedagoog generalist. Na zeven jaar advieswerk binnen het onderwijs maakte ik de overstap naar de gehandicaptenzorg. Ik werkte eveneens zeven jaar in een antroposofische woon- en werkgemeenschap voor mensen met een matige of ernstige verstandelijke beperking. Als gedragsdeskundige zocht ik samen met begeleiders naar de betekenis achter het gedrag dat bewoners lieten zien – om zo te komen tot een passende begeleidingsstijl.
In de periode dat ik in de gehandicaptenzorg werkte overleed mijn dochter Lieke. Na een paar jaar was dit voor mij aanleiding me verder te ontwikkelen als therapeut. Ik deed een opleiding tot rouwbegeleider waarin ik werkte aan mijn eigen verliezen en ik werd mindfulnesstrainer.
Een eigen praktijk
In 2017 startte ik naast mijn baan met mijn eigen praktijk ‘Vlindervol’ en vanaf 2018 had ik voldoende werk om volledig als zelfstandige te gaan werken. De naam van mijn praktijk is inmiddels ‘Anke van Helden’. Naast een aantal freelance opdrachten binnen het onderwijs en de Jeugd-GGZ als gedragsdeskundige, werk ik vanuit mijn praktijklocatie in Groningen als psychosociaal therapeut voor volwassenen. Ook geef ik partnerrelatietherapie, specialiseer ik mij verder in de seksuologie en geef ik groepstherapie. Verder geef ik supervisie aan orthopedagogen.
Kennismaken?
Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk in Groningen. Voor individuele gesprekken voor partnerrelatietherapie, voor groepstherapie. Alle levensthema’s komen voorbij: spanningen, verlieservaringen, trauma, identiteitsvragen, liefdesrelaties en seksualiteit en nog veel meer. Ook voor coachvragen rondom werk ben je welkom.